Skip to main content

axa small                                                       

alheembouw small

Vragen en antwoorden

Hoe? Wat? Waar? Wanneer? Vele vragen worden terecht en soms herhaaldelijk gesteld door leden en geïnteresseerden. Voor ieders comfort hebben wij de meest voorkomende hieronder gebundeld telkens voorzien van een kort antwoord.


  • Wat is een 'Bye'?

    Bye betekent eigenlijk geen match.

    Aanvankelijk worden alle speeldagen opgenomen in de competitie vandaar dat dit ook 'gepland' staat in Dim@sports. Echter door verschuivingen binnen de verschillende reeksen van alle ploegen, meestal in de 2e ronde van het seizoen, kan het voorvallen dat er onvoldoende tegenstanders zijn in een bepaalde reeks en kunnen niet alle voorziene matchen effectief ingepland worden.

    Daardoor heeft een bepaalde ploeg soms minder gespeelde wedstrijden dan een andere ploeg in dezelfde reeks.

  • Wat zijn de verschillen tussen hockey en voetbal?

    Hockey heeft veel (uh?) gemeen met voetbal - het wordt op het hoger niveau gespeeld tussen twee teams van 11 spelers en wie de meeste doelpunten maakt, wint - maar enkele belangrijke verschillen maken dat een hockeywedstrijd voor toeschouwers vaak leuker is om te volgen dan een voetbalmatch.


    Hoger tempo

    Bij hockey verloopt het spel sneller dan bij voetbal. Dat maakt het voor supporters uitdagender om alles goed te volgen, ook omdat het balletje veel kleiner is. Een voorbeeld van het hogere speeltempo is de self-pass: een speler die een vrije slag of een inslag neemt, mag de bal ook naar zichzelf spelen in plaats van deze naar een medespeler te moeten spelen (zoals in het voetbal). De bal moet wel eerst stilliggen.

    Geen buitenspel

    Sinds 1996 bestaat de buitenspelregel niet meer in hockey. Daardoor heeft de aanvallende ploeg tactisch meer keuzes. Ze kan bijvoorbeeld compact of juist uitgestrekt over het hele veld spelen. Andere positieve gevolgen: aantrekkelijker hockey en (meestal) meer doelpunten dan in het voetbal.

    Voortdurend wisselen

    Ander groot verschil met voetbal zijn de wissels. De coach mag de hele wedstrijd lang zoveel vervangingen doorvoeren als hij nodig acht - in voetbalmatchen is dat beperkt tot drie. Dat is ook nodig, want vooral de middenvelders en de aanvallers zijn continu in beweging. Enkele minuten rust op de bank is dan geen overbodige luxe. Ook deze regel heeft als voordeel dat het tempo tot het laatste fluitsignaal hoog blijft.

    Shootouts

    Als er na de reguliere speeltijd en eventuele verlengingen nog geen winnaar bekend is, volgt een reeks shootouts. Die zijn een stuk spectaculairder dan de penalties in het voetbal. Een speler vertrekt met de bal aan de stick vanaf de 23 meterlijn en heeft in een 1 tegen 1-situatie met de doelman acht seconden de tijd om te scoren. Zoals steeds in een hockeymatch moet het schot altijd binnen de cirkel gebeuren.

    Minder discussie

    In tegenstelling tot het voetbal staan in hockey twee scheidsrechters op het veld. Op grote toernooien worden zij ondersteund door een videoscheidsrechter die met behulp van tv-beelden een genomen beslissing kan bevestigen of herroepen. Beide teams mogen bij een omstreden beslissing de videoref inroepen, maar als die hen ongelijk geeft, verliezen ze dat recht voor de rest van die speelhelft. De regels voor fysiek contact worden ook consequenter toegepast dan in voetbal. Op topniveau wordt zelden eerst de man/vrouw gespeeld en dan de bal.

    Gedaan is gedaan

    Tijdens hockeymatches gebruikt men een exacte klok. Een wedstrijd duurt alnaargelang de leeftijdscategorie een vastbepaalde tijd. Op de seconde... gedaan is gedaan. Het rekken van de tijd is bij hockey quasi onmogelijk.

    Ai, oei, aaaaaaaaarcccgghhh...

    Hockeyspelers zijn harde bonken. Een hockeyer die valt, staat onmiddellijk recht en speelt verder en blijft dus niet oeverloos lang liggen met pijnlijke grimassen als werd een tand zonder verdoving geplombeerd ;-) Wel is het zo dat hockeyongevallen zeer ernstig kunnen zijn. Als een hockeyspeler blijft liggen is het dus duidelijk ernstig.

    Centen

    Het is een publiek geheim, dat schijnbaar enkel de fiscus niet kent, dat reeds op provinciaal voetbalniveau, maandelijks heel wat geld tussen de handen zweeft. Bestuursleden en vooral spelers worden al snel flink betaald voor hun diensten. Bij hockey is dit, in België althans, helemaal niet zo en komt het veel meer uit het hart, puur omwille van de sport. De nationale hockeystructuur kent een vrijwilligers-fundament... Dat dit vruchten afwerpt hebben we in Rio 2016 gezien!

     

    (deels overname van sportmagazine.knack.be) 

  • Vanaf welke leeftijd kan mijn kind hockey spelen?

    Kinderen kunnen starten met hockey vanaf de leeftijd van 5 jaar.

    Hockey is een echte familiesport, zowel op als naast het veld. Elk lid van de familie is welkom! Klik gerust verder rond op de HCPA-website en maak verder kennis met HCPA, dè hockeyclub van Aalst en wijde omstreken.

     

  • Wanneer kan ik lid worden?

    Indien er geen inschrijvingsstop lopende is, kan in principe iedereen doorheen het ganse jaar lid worden van Hockey Club Patria Aalst. Afhankelijk van het moment ten opzichte van het seizoen, zijn er kortingen toepasbaar. Het beste moment om lid te worden is vanzelfsprekend vóór het begin van het seizoen, in de maanden juli tot en met september. Zo maak je alle trainingen van begin af aan mee.  Starters zonder ervaring spelen 1 ronde lang geen wedstrijden. 

    Alle verdere info over lidmaatschap vindt je onder de rubriek 'Lid worden'.

     

  • Hoe kan ik lid worden?

    Je wordt lid van Hockey Club Patria Aalst door je in te schrijven. Inschrijven kan via de website. Onder de rubriek 'Lid worden' vindt je alle nodige info. Enkel leden zijn verzekerd tijdens de clubactiviteiten.

     

  • Hoe kan ik mij inschrijven bij HCPA?

    Voor inschrijvingen van nieuwe spelers dient u de richtlijnen te volgen zoals beschreven in de rubriek 'Lid worden'.

    Let op: Indien u van een andere club komt dient u zich in eerste instantie uit te schrijven bij uw club. Dit dient eveneens aan de andere club en aan de VHL te worden doorgegeven. Pas dan kan u in tweede instantie worden ingeschreven bij HCPA. Communicatie hierover via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

    Klik hier om rechtstreeks naar de rubriek 'Lid worden' te gaan.

     

  • Heb ik als lid recht op tussenkomst van de mutualiteit?

    Ja in principe wel, elke mutualiteit heeft er belang bij dat u gezond blijft en dus ook aan sport doet. U kan via uw mutualiteit een document opvragen voor tussenkomst lidmaatschap bij sportverenigingen. Dit document dient aan de secretaris van HCPA bezorgd te worden. Dat kan u doen via de trainers, coaches of een ingescand document mailoen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  U krijgt het dan terug per post.

     

  • Bestaat er een HCPA huishoudelijk reglement?

    Jazeker. Het HCPA huishoudelijk reglement is ter inzage downloadbaar vanop deze website. De club gaat er van uit dat elk lid en aanverwante ouder er kennis heeft van genomen en het reglement onderschrijft. Bekijk hier alle documenten.

  • Hoe kan ik HCPA sponsoren?

    Er zijn verschillende sponsorformules beschik- en invulbaar.

    De shirtsponsoring, deze waarbij uw logo op de wedstrijdtruitjes komt, is principieel voor een periode van 4 jaar al zijn uitzonderingen mogelijk. De huidige periode  loopt tot 2020.

    Eventsponsoring. HCPA organiseert doorheen het seizoen meerdere evenementen welke allen openstaan voor sponsoring.

    Sponsoring blijft tot op zekere hoogte maatwerk.
    Naast deze formules van financiële sponsoring behoort louter materiële sponsoring eveneens tot de mogelijkheden.

    Heeft u nog andere ideeën? Wij zijn altijd bereid om in overleg met u een oplossing te bedenken en gepersonaliseerd / op maat uit te werken.
    Op basis van onze beider wensen, behoeftes en mogelijkheden.

    Download ons sponsordossier en contacteer ons via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

     

  • Hoe kies ik de juiste lengte van hockeystick?

    Een stick kiezen is in feite zeer makkelijk als je je houdt aan enkele eenvoudige richtlijnen wat de lengte betreft. Zowel te kort als te lang zijn niet goed en beïnvloeden de spelontwikkeling van de (jongere) speler nadelig. Koop dus niet 'op de groei'. Er zijn 2 gangbare methodes zoals hieronder geïllustreerd.

    maattabel hockeysticks

    Voor wat betreft de kromming van de stick, het carbongehalte, etc. kijk je best eens verder in de FAQ! 

  • Welke kromming of bow voor mijn stick?

    De kromming van de stick wordt de 'bow' genoemd. Voor spelers tot ongeveer 12 à 14 jaar is dit aspect van weinig belang. Immers, tot die leeftijd is het ideaal voor de spelontwikkeling dat een kind zowat alle posities uitprobeert om zo uit te groeien tot de meest ideale speler op een bepaalde positie met spcifieke taken. Pas dan is een bewuste keuze van bow belangrijk.

    We onderscheiden 3 soorten.

     

    Mid Bow

    Mid bow - Een stick met een gelijkmatige kromming over de hele sticklengte is een een mid bow. Dergelijke stick is uitermate geschikt voor mensen die net beginnen met hockeyen en de allround speler. Je leert hier het makkelijkst de basis mee van het hockeyen. Daarom zie je bij kindersticks dan ook bijna geen andere krommingen dan deze. Door de centrale kromming is het makkelijk om lange vlakke ballen te slaan, pushen en flatten.


     

    Lowbow

    Low bow - Een stick met de kromming ongeveer 25 cm vanaf de krul is een low bow. Een low bow stick is geschikt voor de behendige speler die vaak liftpasses geeft, sneller wil dribbelen maar vooral aanvallend ingesteld is. Scoopen en de sleeppush gaan hier ook al erg goed mee.


     

    Extreme bow

    Extreme of late bow - Een stick met de kromming op minimaal 20 cm vanaf de krul is een Extreme bow. Deze stick is gemaakt voor de handige dribbelaar, de meer technische spsler op de kleine oppervlakte. Ook is het heel makkelijk om met deze sticks ballen omhoog te pushen. Dus voor halfhoge ballen en de scoop een ideale stick. De strafcorner wordt meestal ingesleept met sticks van deze kromming.

     

    (tekst deels en afbeeldingen geheel overgenomen van http://www.hockey-sportshop.nl)

     

  • Hoe worden de ploegen ingedeeld?

    De spelers bij de jeugdploegen worden ingedeeld in negen categorieën: U7, U8, U9, U10, U11, U12, U14, U16 en U19.
    U7 betekent “Under seven years”.
    Bvb. alle spelers die de leeftijd van 6 jaar hebben en de leeftijd van 7 jaar niet bereiken tijdens het eerste kalenderjaar van het sportief seizoen (dus 2016 voor het jaar 2016-2017) zijn speelgerechtigd om te spelen in de categorie U7.

    De sportief verantwoordelijke en de jeugdverantwoordelijke van de club stellen de ploegen samen aan het begin van elk nieuwe speelperiode of ronde van het sportief seizoen.
    Bij een tekort aan spelers in een bepaalde categorie kan beslist worden om twee categorieën samen te laten spelen.

     

  • Waarom verandert de ploegindeling soms na de winterstop?

    Uitzonderlijk kan het gebeuren dat de Vlaamse Hockey Liga (VHL) niet akkoord gaat met de ploeg- of divisie-indeling in de eerste speelperiode (vóór de winterstop). Bijvoorbeeld:

    • omdat er spelers gestopt of -en dat hebben we uiteraard liever ;-)- bijgekomen zijn;
    • omdat er te grote niveauverschillen tov. tegenstrevers merkbaar zijn gedurende de eerste ronde;

    Op vraag van de VHL moeten we dan de ploegindeling herzien... en geloof ons, dit is telkens een moeilijke oefening waarbij we enkel het beste wensen voor elke HCPA-speler, elke HCPA-ploeg!

     

  • Ben ik mede-aandeelhouder in de NV HCPA?

    Nee want er bestaat niet zoiets als de N.V. HCPA. Onze hockeyclub is geen bedrijf dat gerund wordt door een bezoldigd bestuur. 

    Hockey Club Patria Aalst is een hockey-'vereniging'... (eentje zonder winstoogmerk) met vele leden. Wel is er een bestuur dat elke dag handelt naar best vermogen en voor bestwil en hockeyplezier voor elk van die leden en de club in totaliteit. Onze hockeyclub heeft 'altijd' zo'n mensen / vijwilligers nodig. Het bestuur en alle nauw betrokken vijwiliggers hebben geen kantooruren, staan zoveel als mogelijk tot uw dienst.

    Niemand kan iemand verplichten ook maar iets te doen (gelukkig maar); feit is wel dat we in veel gevallen handen te kort komen. 

    Initiatief, engagement komt vanuit de leden zelf. Vanuit het bestuur proberen wij dit zo goed als mogelijk te faciliteren maar de actie ligt in beginsel bij uzelf.

    Maw. u bent dus geen aandeelhouder maar wel een 'lid' dat, net zoals alle andere, per definitie 'samen' de vereniging helpt en maakt.

     

  • Wat valt onder de verzekering?

    Het is zo dat elk lid, 'enkel' mits betaling van het correcte lidgeld voor het lopende seizoen, gedekt is door de verzekering vanuit de KBHB/VHL en HCPA. Zolang het correcte lidgeld niet is betaald is er dus voor het betrokken lid geen dekking, is het betrokken lid niet verzekerd.

    Leden die lidgeld hebben betaald voor het lopende seizoen, zijn in beginsel dus verzekerd enkel tijdens elke officiële HCPA-activiteit.
    Dit omvat ondubbelzinnig:

    • de officiële HCPA-trainingen gegeven door de trainers aangesteld door HCPA (trainingsschema),
    • officiële HCPA-events goedgekeurd door het bestuur en
    • alle officiële wedstrijden zoals gestipuleerd door de KBHB/VHL (wedstrijdkalender).

    Elke andere bijeenkomst, activiteit, afwijking van bovenstaande met één of meerdere leden wordt per definitie niet gedekt door de verzekering vanuit de KBHB/VHL-HCPA. Officialisering gebeurt enkel door het bestuur. Een verzekerd lid is er meer dan twee waard.

     

  • Wat is de procedure bij afgelastingen?

    In geval van risicoweer voor HCPA-thuismatches wordt, uiterlijk voor 8u 's ochtends door een bestuursafgevaardigde, de situatie geëvalueerd en een beslissing genomen voor de eerste en/of alle matches. Indien alles kan doorgaan gebeurt geen verdere communicatie. Bij afgelastingen zal de bestuursafgevaardigde de beslissing doorgeven aan de betrokken managers / coaches, zij nemen dan elk op hun beurt onmiddellijk contact op met de tegenpartij. Enige pro-activiteit van de managers en coaches wordt geapprecieerd.

    De banner op de homepagina van onze website geeft steeds de actuele situatie mbt. HCPA (Beukenhof) aan.

    In geval van risicoweer bij uitmatches dient de tegenpartij ons te contacteren voor 8u de ochtend van de geplande wedstrijd. In het beste geval is dat de secretaris van de tegenpartij, bij uitbreiding de betrokken ploegmanager of coach van de thuisploeg. Werd dit niet gedaan en stellen we bij aankomst vast dat er afgelasting is kan een klacht vanuit HCPA worden ingediend.

    Altijd:

    • In elk geval dient de secretaris van HCPA telefonisch maar ook zeker per mail direct te worden ingelicht.
    • In elk geval moet er snel een nieuwe matchdatum binnen de 60 dagen worden vastgelegd en afgetoetst worden met de secretarissen van de betrokken clubs, ter validatie met de VHL. Het is steeds de ontvangende ploeg die daartoe het initiatief neemt.
  • Kan ik zelf een veld huren?

    Nee. Tenzij de door HCPA toegewezen trainer(s) van de betrokken ploeg(en) hiervan ondubbelzinnig op de hoogte is (zijn) en het plein, of een deel ervan, via de HCPA-secretaris werd gereserveerd.
    Enkel op die wijze zal de geplande activiteit (en de deelnemende leden), waarvoor het plein gehuurd is, gedekt worden door de verzekering vanuit de KBHB/VHL en HCPA.

     

  • Hoe kan ik inloggen op Twizzit?

    Het inloggen zelf doet u door te klikken op het hoofdmenu-item 'Login' van deze website. Op het Twizzit-openingsscherm geeft u uw gebruikersnaam en paswoord in.

    Om toegang te krijgen tot Twizzit heeft u een login nodig, een combinatie van een gebruikersnaam en een paswoord. U kan vanop het Twizzit login-scherm een login aanvragen door de naam, voornaam en geboortedatum van de speler in kwestie in te geven. Als Twizzit de speler met die gegevens terugvindt in de database zal een gebruikersnaam en paswoord worden toegestuurd per e-mail.  

    Let op! Een login op Twizzit is per speler! Dus als u bvb. 2 hockeyspelende kinderen heeft, heeft u 2 logins nodig.

    Indien u er ondanks deze uitleg toch niet in slaagt succesvol in te loggen, kan u zich richten tot de secretaris via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

     

  • Wat mag niet op onze velden?

    Beide velden zijn eigendom van de stad Aalst. Deze hebben hun eigen regels omtrent het gebruik van de velden, deze hangen langs de buitenkant van het veld omhoog. De opzichters ter plaatse houden hiervoor een oogje in het zeil. Van onze kant uit is het ook van belang om deze regels te respecteren. Dit garandeert een minimale slijtage van het veld.

    Het hockeyspel is enorm gevoelig aan de kleinste afwijkingen op een veld, waardoor de bal vreemde toeren kan uithalen. Respect voor het veld maakt het spel des te leuker!

     

  • Hockeymateriaal nodig?

    Voor de officiële HCP Aalst wedstrijdoutfit moet men bij GoSport (Aalst) zijn. Zij zijn verdeler van onze tenue met bijbehorende broekjes, rokjes en kousen in onze clubkleuren.

    Persoonlijk materiaal gebruikt door de spelers kan worden aangekocht bij verdelers van hockeymateriaal zoals GoSport (Aalst). Het is aan te raden cruciale stukken zoals scheenbeschermers, sticks en schoenen uit te testen vooraleer deze aan te kopen. Bij 'must have' persoonlijk materiaal hoort: stick, astroschoenen, scheenbeschermers, bit. Daarnaast zijn er optionele onderdelen zoals een handschoen, etc...

    Ter herinnering: Een bit is VERPLICHT tijdens matchen & trainingen! Achter de bar in het beukenhof is er de mogelijkheid een noodbit te kopen voor 5 €!

    Trainingsmateriaal wordt voorzien vanuit de club uit. Hier horen ook reservesticks bij voor mensen die een initiatie wensen te doen of hun stick thuis vergeten zouden zijn. Advies ivm aankoop van nieuw materiaal is altijd welkom, de club breidt graag zijn materiaal uit met originele of essentiële stukken.

    Keepers zijn een (zalig) ras apart. Elke ploeg heeft zijn eigen keeper die zijn eigen set in bruikleen krijgt van de club en die hier ook als persoon voor verantwoordelijk is. Bij verlies van materiaal wordt dit vergoed door de persoon op dat moment verantwoordelijk voor het keeperpak.

    Voor meer vragen omtrent materiaal en keeperuitrusting, mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

    Verder:

    http://direct.go-sport-belgium.be/ 
    http://www.hockeyplayer-shop.be/nl/

     

  • Wat zijn en wat doen ploegmanagers?

    De coach is meestal een ouder van een speler die de ploeg bijstaat tijdens de wedstrijden, doch enkel op sportief gebied: spel tacktiek, techniek, ploegopstelling, wissels…

    De ploegmanager is (ook meestal) een ouder van een speler en staat de ploeg bij voor alles wat administratie te maken heeft en vooral

    • communicatie van nieuws komende van het bestuur,
    • communicatie van uur en plaats van de volgende wedstrijd,
    • praktische organisatie van de ritten van en naar de wedstrijden (carpooling),
    • afspraken rond de appelsienen voor de ploeg,
    • invullen van het wedstrijdblad na de match enz…

    (dit is een niet limitatieve opsomming;-)

     

  • Hoe krijgen we een scheidsrechter voor onze wedstrijden?

    Voor de jongste categorieën U7 tot en met U12 mag iedereen scheidsrechter zijn: oudere spelers (vanaf U16) of de ouders van de aanwezige spelers.

    Vanaf U14 dient de scheidsrechter een (redelijk eenvoudig) online theoretisch examen te hebben afgelegd.

    De club organiseert op verzoek info-sessies voor ouders en jeugdspelers die het examen wensen af te leggen. Neem contact op met onze Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor meer info hieromtrent.

    Aangezien de oudere spelers in het weekend ook match meespelen met hun eigen ploeg, is het niet altijd gemakkelijk om de matchen te combineren met het arbitreren, vooral als er op verplaatsing wordt gespeeld. Wij dienen hiervoor dan ook meestal te rekenen op de ouders van de spelers.

    U kan steeds ook contact opnemen met de coach / manager van uw ploeg of rechtstreeks met de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

     

  • Waarom zou ik zelf scheidsrechter worden?

    Omdat een sportclub een “vereniging” is waar elkeen zijn taak heeft, U geïnspireerd bent door de vele andere ouders die zich reeds met veel enthousiasme inzetten voor de club en u, door uw inzet, ook andere ouders zal inspireren om zich in te zetten.

    Omdat u graag naar een wedstrijd kijkt waar een goede scheidsrechter er goed in slaagt om de sereniteit tussen de spelers te bewaren en op een rechtvaardige manier oordeelt bij een spel-discussie. U voelt zich geroepen om dit ook te doen voor de ploeg waarbij uw kind speelt. Gezond is het bovendien ook... u beweegt!

     

  • Kan ik iets organiseren enkel voor onze ploeg?

    Jazeker en graag zelfs! Maar laat dit goed op voorhand even weten aan het events team (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en aan je trainer.
    Dan brengen we je op de hoogte hoe het zit met de verzekering, wat met de kosten, opbrengsten, gebruik van het logo en andere branding-richtlijnen, ...

     

  • Wedstrijd-verplaatsing, -annulatie, forfait?

    Een annulatie, verplaatsing van wedstrijd of een forfait moet steeds zo snel als mogelijk doorgegeven worden aan de secretaris.

    Bij voorkeur graag alle wedstrijden (zeker alle thuismatchen) laten doorgaan wegens beperkte mogelijkheden voor de terreinen. Dit geldt ook voor andere clubs. Indien er onvoldoende spelers zouden zijn kan er contact genomen worden met een collega coach, manager om een speler te lenen van de andere ploeg.

    Indien er toch door onvoorziene omstandigheden een wedstrijd niet kan doorgaan dient er zo snel mogelijk contact te worden opgenomen met de secretaris (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) om dit dan tijdig aan de Bond door te geven. Wanneer u dan in overleg gaat met de tegenstander dient u steeds de secretaris op de hoogte te houden. De wedstrijd dient binnen de 60 dagen ingehaald te worden, winterstop niet meegerekend.

    Specifiek met betrekking tot annulatie: Indien de weersomstandigheden zo slecht zijn dat er niet gespeeld kan worden is dit een beslissing van de VHL. Communicatie hierover verloopt via de manager of coach van uw ploeg. Bij nationale afgelastingen verschijnt dit bovendien op de website van de VHL.

     

  • Waarom zit mijn kind niet in de wedstrijdselectie?

    Selecties voor wedstrijden worden doorgaans gemaakt door de teamcoaches, puttend uit de beschikbare ervaren spelers die met regelmaat de trainingen bijwonen en voldoende inzet tonen.

    Hoofdcriterium voor alle HCPA-teams om mee te doen aan competitie is inzet en plezier! Resultaten komen dan immers vanzelf.

    Een selectie is dus bij voorkeur een gezonde evenwichtige mix met optimaal spelplezier.
    De meeste coaches beperken hun selectie tot het minimum aantal nodige spelers aangevuld met een redelijk en beheersbaar aantal wisselspelers.
    Het is zeker de bedoeling dat wie geselecteerd is, ook alsdusdanig en substantieel speelt.
    Maw. bij een wedstrijd op verre verplaatsing komt 'elke' speler voldoende aan speelgelenheid toe.

    Let wel, starters zonder ervaring spelen 1 ronde lang geen wedstrijden. 

     

  • Waarom staat mijn foto niet op de website?

    Je individuele of ploegfoto staat niet op de website omdat je ofwel niet aanwezig was op de Season Kick-Off, ofwel vergat de photobooth te bezoeken. Het is de bedoeling zo snel als mogelijk elke ploeg compleet te kunnen weergeven. Bij elke thuiswedstrijd is elke speler die nog geen individuele foto heeft in de mogelijkheid zelf een foto te nemen. Het sponsorbord -verplicht als achtergrond- vinden jullie in het materiaalkot op Beukenhof en is te bevestigen aan het hek.

    Hoe individuele foto's nemen?

    Neem positie in voor het sponsorbord zoals op deze voorbeelden hieronder. Ga dicht bij het bord staan en gebruik dezelfde cadrage zoals in de voorbeelden hieronder. Neem enkele scherpe foto's, met smartphone volstaat. Stuur deze vervolgens door naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met duidelijke vermelding van je naam en team. Dank u.

    HCPA player pic


    Ploegfoto's

    Wedstrijden zijn de beste gelegenheid om ploegfoto's te maken. Stel de ploeg visueel evenwichtig op in 2 rijen. Een goal als achtergrond is ideaal. Neem enkele scherpe foto's en let op de cadrage. Voorbeeld hieronder.

    HCPA tem pic

    Klaar? Stuur de foto's door naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en wij plaatsen ze zo snel als mogelijk op de website.

     

  • Mag mijn kind extra meetrainen met een andere leeftijdsgroep?

    Nee, in beginsel niet. De trainingen, strikt per leeftijdsgroep, zijn dus in principe enkel per ploeg op maat van de leeftijd van de spelers.
    De trainingsgroepen en uren moeten ten allen tijde gerespecteerd worden. Vele ouders bevinden zich in de situatie dat meerdere kinderen op verschillende, soms aansluitende, momenten training hebben. Logische reflex is dat wachtende kinderen meetrainen met een lopende training, anders dan hun team en veelal van ander niveau. In de meeste gevallen betekent dit enkele uitzonderingen niet te na gesproken een wezenlijk niveauverschil.
    Dit is uiteraard niet de bedoeling en niet haalbaar met respect voor de trainers en de goede werking en organisatie van de trainingsmomenten. Wachtende kinderen kunnen wel onderling oefenen op een 'ongebruikt' deel van het veld.

     

     

  • Hoeveel bedragen de kosten en boetes aan de VHL?

    Per seizoen betaalt HCPA, net zoals elke club, heel wat kosten en -spijtig genoeg ook boetes- aan de Vlaamse Hockey Liga (VHL).

    De kosten zijn bijdragen ter ondersteuning van de VHL- en KBHB-werking. Ze zijn grotendeels evenredig aan de grootte van de club, het aantal leden. De boetes worden opgelegd per voordoende situatie afwijkend van het regelement. Een overzicht van de kosten en boetes kan u downloaden in de sectie 'Documenten' onder de hoofdrubriek 'Club'.

     

  • Wie bepaalt het wedstrijduur?

    De wedstrijdkalender wordt bepaald door de VHL (Vlaamse Hockey Liga). De VHL bepaalt dagen en uren. Voor wat betreft HCPA  zijn de uren afhankelijk van de beschikbaarheden van de terreinen, in hoofdzaak het terrein Beukenhof. Zo bijvoorbeeld kunnen we op zaterdag tussen 13 en 15u geen wedstrijden inplannen. De wedstrijd kalender wijzigt regelmatig tijdens het seizoen. Eén week voor de wedstrijd is er onder normale omstandigheden geen wijziging meer.

     

  • Wat met leeftijdcontrole tijdens wedstrijden?

    De leeftijden kunnen en mogen door elke partij  gecontroleerd worden bij de wedstrijden. Zorg ervoor dat u steeds fotokopies heeft van de identiteitskaarten van de spelers van uw ploeg. Als ouder graag een kopie bezorgen aan uw ploegverantwoordelijke.

     

  • Wie bepaalt het competitieniveau van de ploegen?

    De club krijgt van de KBHB elk seizoen de vraag om het aantal (jeugd)ploegen door te geven eind juni voor het daaropvolgende seizoen, ronde 1 voor winterstop en ronde 2 na de winterstop . Voor de jeugd t/m U12 dient de keuze van het niveau onderbouwd te worden met bepaalde criteria (beginner, aantal jaren speelervaring, slalomtest en de mening van trainer / coach / manager). Voor de ploegen daarboven is het in overleg met trainer, coach. Vervolgens vertrekt alles naar de bond en stellen zij een competitie samen.
    Op de precieze samenstelling hebben we als club geen impact meer. Voor de 2e ronde baseert de bond zich op de uitslagen van de 1e ronde en wordt er een competitie samengesteld die meer op maat is van de ploegen. BV indien je eindigt bij de laatste 5 zal de 2e ronde gespeeld worden tegen alle ploegen die bij de laatste 5 geëindigd waren. Soms zijn dat dezelfde soms zijn dat andere clubs die dezelfde resultaten behaald hebben. Het is altijd mogelijk om via de jeugdverantwoordelijke overleg te hebben ivm de indelingen en ploegsamenstellingen.

  • Waarom staat mijn naam niet onder mijn individuele foto?

    Je naam staat niet onder jouw individuele foto omdat wij, de mensen verantwoordelijk voor de website, niet alle spelers kennen bij naam. Velen zijn immers nieuwe leden. Geen slechte bedoelingen dus.

    In het geval jouw naam niet onder jouw foto staat vragen we je vriendelijk een mailtje met onderwerp: 'Naam spelerfoto' te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  met de precieze vermelding van:

    • Jouw ploeg
    • Voornaam
    • exacte plaats van je foto zoals te zien op een gewoon computerscherm

    Zo bijvoorbeeld:

    • U9 Boys
    • Marcus
    • 1e rij, plaats 5

    Dan brengen wij dat spoedig in orde!

    Dank.

     


 

U vindt uw vraag niet terug? Een antwoord is ontoereikend? Neem dan gerust contact op met de meest geschikte persoon naargelang het onderwerp.

Alle contactgegevens vindt u op de contactpagina.