axa small

alheembouw small

Eigenschappen van een team-speler

In zijn boek ‘The Ideal Team Player’ beschrijft Patrick Lencioni de ideale teamspeler. Zijn boek is vertaald met als titel ‘De 3 kenmerken van een ideale teamspeler’. Ben jij een teamspeler? Dan moet je over deze drie eigenschappen beschikken.

teamsport redlions

 

1. Bescheidenheid

Echte teamspelers hebben geen groot ego en wijzen gemakkelijk op wat anderen hebben bijgedragen. Ze trekken niet gauw zelf de aandacht. “Bescheidenheid is de belangrijkste en meest onmisbare eigenschap van een teamspeler”, vindt Patrick Lencioni. “Maar het is verbazend hoeveel coaches, die teamwork belangrijk vinden, toch spelers gedogen die niet bescheiden zijn.”

2. Gedrevenheid, inzet

Gedreven spelers zijn altijd op zoek naar meer: meer training, kennis en verantwoordelijkheid. “Ze hoeven bijna nooit door hun cioach of trainer aangespoord te worden om harder te werken, omdat ze zichzelf motiveren en toegewijd zijn”, weet Lencioni. Toch bestaat er ook gedrevenheid die eerder ongezond is. “Sommige mensen zijn zelfgericht in hun gedrevenheid: het draait niet om het team, maar om henzelf”, vindt hij. “En bij sommigen neemt gedrevenheid dan weer extreme vormen aan. Het spel wordt voor hen te belangrijk.“

3. Slimheid, vista

Bij slimheid gaat het niet om puur intellectuele capaciteiten, de vista. In de context van een team verwijst het simpelweg naar de manier waarop iemand met anderen kan omgaan en hoe iemand het spel leest. Slimme spelers hebben gevoel voor wat er gaande is in een team en tijdens matches en weten hoe ze er het meest effectief mee om kunnen gaan. “Weet wel dat iemand die slim is, niet noodzakelijk ook goede bedoelingen heeft”, merkt Lencioni op. “Sommige van de gevaarlijkste mensen in de wereldgeschiedenis waren in feite buitengewoon slim in hun omgang met anderen.”

 

(overname van jobat.be, licht gewijzigd in functie van sport)

 

Afdrukken E-mail

Axa
AlheembouwTip Top
Sprimo
Volvo
Aquarius
Word Sponsor